OYUN YOKSA KAHVELERİ AÇMIYORUZ

Normalleşme sürecinde tekrar kapılarını açan kahvehanelerde oyun oynanmasına yasak getirilmesi, İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı’nın tepkisine neden oldu. Kırdı, “Bu şekilde açmaktansa, kahveleri açmamayı tercih ederiz. Zaten İzmir’deki 3 bin kahvenin yarısından fazlası tepki için işletmelerini açmayacak” dedi.

Başkan İsmail Hakkı Kırdı’nın açıklamalarını haber yapan www.yenibakis.com.tr nin yazısını linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Yenibakış’ın sitesinde yer verdiği haberimizin metni…

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 2,5 ay önce kapatılan ve bu dönemde büyük zarara uğrayan kahvehaneler, bugün kapılarını buruk bir şekilde açıyor. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı son genelgede, kahvehaneler, kıraathaneler, çay bahçeleri, cafe gibi eğlence yerlerinde okey, iskambil ve tavla oyunlarının oynanmasını yasaklaması, kahveci esnafının tepkilerine neden oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı karara tepki göstererek, “Bu şekilde açmaktansa, kahvelerin açılmamasını tercih ederiz” dedi.

“Yarısından çoğu açmayacak”

Kahvelerin bu şekilde açılmasından dolayı memnun olmadıklarını söyleyen Kırdı, “Oyun yok, iskambil yok, tavla yok. Alınan karar bize uygun bir karar değil. İşletmelerimize uygun bir karar olmadığını düşünüyorum. Benim gibi, 3 bine yakın kahveci esnafının da bu kararı hiç beğenmediğini söyleyebilirim. Böyle olacaksa kahvelerin açılmaması gerektiği düşüncesi daha ağırlıkta. Bu şekilde açmaktansa açmamayı tercih ederiz. Zaten çoğu esnafımız kahvelerini açmayacak. Kahvehanelerde, iskambil kağıdı, tavla ve okey oynanmadığı sürece, kahvehanelerin hiçbir önemi yok. Kahvehaneler, çay ocağına döndü. Kahvehanelere insanlar, tavla oynamak için, iskambil oynamak için, okey oynamak için ve nargile içmek için gelen insanlar. Bu insanlar bu sebepten dolayı kahvehanelere gelmeyecek ve kahvehaneleri de açmanın hiçbir mantığı kalmayacak. Hükümete de biz bu tepkilerimizi bildirmek istiyoruz. İzmir’de kahvehanelerin çoğu açmayacak. Yanında çalıştırdığı kişinin maaşını, elektriğini, suyunu ödemeyecek çünkü. İskambil oyunu oynanmadıktan sonra insanlar ne diye çay içsin? Bu nedenle İzmir’deki 3 bin kahvehanenin yarısından fazlası işletmelerini açmayacak” diye konuştu.

“300 kahveci kapattı”

Koronavirüs nedeniyle kapatılmalarından dolayı kirasını ödeyemeyen birçok esnafın, işini terk etmek zorunda kaldığını, dolayısıyla yanındakilerin de işsiz kaldığını ifade eden Kırdı, “Adam aidat borcu olduğundan dolayı bile kaydını gelip kapatamıyor. Bu dönem içerisinde aşağı yukarı 300 tane kahve, işyerini kaybetti kira ödeyemediğinden dolayı. Koronavirüs dönemi boyunca kahveciler yıllık kazancının yüzde 50’sini kaybetti, yüzde 50 kadar da borçlandı. Kahvelerde oyun oynanmasını yasaklayan yeni karar da kahvehane işletmecilerine bir bu kadar daha zarar verecektir.” İfadelerini kullandı.