KIRDI: “ŞİMDİDEN BÜYÜK SIKINTI İÇİNDEYİZ”

Normalleşmenin son adımlarıyla birlikte 1 Haziran’da yeniden faaliyete geçen kafe ve kahvehaneler, getirilen kurallar nedeniyle umduklarını bulamadılar. İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “İşletmeciler şimdiden büyük sıkıntı içerisindeler” dedi.

Haberimizi yayınlayan www.sonmuhur.com haber sitesinin yaptığı habere ” https://www.sonmuhur.com/nargile-kafe-donemi-sona-eriyor-27783.html ” linkinden ulaşabilirsiniz.

Haberin metnini ise aşağıda okuyabilirsiniz.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 2,5 aydır kapalı olan kıraathaneler 1 Haziran’dan itibaren yeniden kapılarını açtılar. Coronavirüs salgınının gölgesinde ve sıkı denetimlerle yeniden faaliyet göstermeye başlayan kahvehaneler belirlenen tedbirlere uyma koşuluyla hizmet vermeye başladılar.

Alınan tedbirlerde en önemlileri, sosyal mesafenin korunması, hijyen ve sürekli olarak dezenfeksiyon işlemleri oldu. Bu nedenle yarı kapasite çalışmak zorunda olan kahvehane vb. işletmelerin gelirleri azalırken giderlerinde gözle görülür artış oldu.

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, kafe ve kahvehanelere getirilen oyun oynama kısıtlaması nedeniyle işletmelerin tekrar faaliyete geçmesinin onlar açısından avantajlı bir durum yaratmadığını söyledi.

“YÜZDE 50 KOTASI KALKSIN”

Açılacak işletmelerde hijyen kurallarına uygun olarak her türlü önlemin alındığını ifade eden Kırdı, “Kafelerle birlikte kahvehaneler de açıldı. Ve buralarda büyük sıkıntılar var. Önlemler alındı ama oyun oynanmasına izin verilmediği için hiç kimse kahvehanelere gitmiyor. Müşteri gelmediği için tekrar hizmet vermenin hiçbir önemi kalmadı. Şu an bu çok büyük bir sıkıntı. Kafelerde de durum bundan farklı değil. Kahvehanelerde ya da oyun oynanabilen kafelerde oyun oynanmasına izin verilmediği müddetçe açılmalarının hiçbir anlamı yok. İşletmeciler şimdiden büyük sıkıntı içerisindeler. Bir an önce oyunların serbest bırakılması gerekiyor. Toplu taşımada yüzde 50 kotası kaldırıldı, neden işletmelerde de bu uygulanmıyor” dedi.

MASRAFLAR ARTTI

Başkan Kırdı işletmecilerin zaten zor durumdayken daha da zor duruma düştüklerini ifade ederek, “İş yerlerinin kirası, elektriği, suyu… Onlarca gideri var. Açılmadan önce de önlemler için de bir ton masraf yapıldı. İşletmeciler yanında çalışanların maaşlarını bile çıkartamıyorlar bu durumda. Mekanlar açıldı diye mülk sahipleri de hemen işletmecilerden alacaklarını istemeye başladılar” diye konuştu.

FİYATLARDA ARTIŞ OLMAYACAK

Açılmak için alınan tedbirlerle işletmecilerin girdileri azalırken çıktılarında büyük artış oldu. Salgın nedeniyle ekonomik olarak oldukça sıkıntılı dönemlerden geçen vatandaşlar ise işletmelerin artan masraflarının menülere yansıyıp yansımayacağı oldu. Fiyat konusuna da değinen Başkan Kırdı, “Evet masraflar arttı ama menü fiyatlarına hiçbir şekilde yansımayacak. Menülerdeki fiyatlar değişmeyecek” ifadelerini kullandı.

RUHSAT ŞARTI OLACAK

Coronavirüs salgınının ardından kafelerin konseptlerinde de önemli değişiklikler olacağını belirten Kırdı, “Bundan sonra kafelerde nargile olmayacak. Sadece kahvehane ruhsatlı işletmelerin nargile satış izni olacak. Onun dışında salgın öncesinde nargile satışı yapan çoğu kafede nargile satılmayacak” şeklinde konuştu.

DEVLET İŞLETMECİYE BAKMALI

İzmir Kahveciler Odası olarak işletmelerin maddi mağduriyetini gidermek için adım attıklarını söyleyen Başkan Kırdı, “Devletten işletmelerimiz için kira desteği talep ettik. Anayasa’nın 173. maddesine göre devlet gerekli durumlarda koruyucu tedbirler alır. Bu insanlar devlete vergi veriyorlar, sigorta ödüyorlar, çalışan istihdam ediyorlar. Bu insanlar devlet için çalıştılar şimdi de devletin bize bakması lazım. En azından bu insanların üç aylık kira giderleri karşılanmalı. Biz yıllardır devlete bakıyoruz, şimdi de sıra devlette” dedi.